Nuevos Telefonos

Dubertura CRC d´Aran
Renueva tu persimo de conducir y armas. Cita previa aqui. (detalls)
Cita web Atención Primaria
Disponible cita online para Atencion Primaria. Haz click aquí. (detalls)
Hospitalització
Hospitalització obert 365 dies a l'any 24 hores   (detalls)
prev
next

AltaLMSLaMevaSalut

APOnlineCitaCRCcontactarbanner4APOnline

 

Dijous, 28 Novembre 2013 08:33

Ressenya Històrica

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

PROGRAMA SANITARI VAL D'ARAN

La situació sanitària de la Val d'Aran ha variat substancialment els darrers anys arran de l'aplicació del Programa Sanitari, que va significar una notable millora, tant a nivell de servei com d'infrastructura sanitària. Seguint la línia traçada pel Programa Sanitari Val d'Aran (PSVA), que va néixer com a pla pilot, i atesa la resolució del Parlament de Catalunya el 17 de desembre de 1981, sobre la manca d'assistència sanitària a les comarques de la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya, el departament de Sanitat i Seguretat Social, en presentar els estudis del Desplegament del Mapa Sanitari de Catalunya, proposà la creació d'un pla sanitari per tal de coordinar els serveis i les actuacions de la Generalitat de Catalunya en les comarques esmentades.

Per Decret 17/1985, de 31 de Gener, es creà el Pla Sanitari per a aquestes comarques, denominat ALPIR, els objectius del qual eran promoure, planificar i ordenar les actuacions de la Generalitat en matèria de sanitat, coordinar el funcionament dels serveis sanitaris, fomentar i desenvolupar l'atenció primària de la salut i rentabilitzar la utilització dels recursos assistencials i tècnics existents.

L'engegada del pla ALPIR suposà la integració del PSVA dins l'àmbit d'actuacions d'aquest Pla com a Programa Sanitari Territorial per a aquesta comarca. El PSVA defineix un model d'organització sanitària d'acord amb les necessitats de la població i la accessibilitat als serveis. El Programa s'inicià el 1982 amb l'elaboració d'un estudi de la situació sanitària de la comarca on es reflectia la problemàtica i els desavantatges que afectaven la població aranesa. En aquell moment la Val comptava amb una assistència pública mínima, limitada al personal sanitari adscrit als tres partits mèdics (4 metges i 4 ATS A.P.D.), i calia desplaçar-se fins a Lleida a 160 Km. de distància per carreteres força dolentes i amb escassos mitjans de transport públic per accedir a l'assistència hospitalària o d'especialistes.

L'assistència hospitalària a la comarca era prestada per l'Hospital Sant Antoni de Vielha, gestionat per la Quinta de Salut l'Aliança i que comptava amb alguns serveis d'especialitats, per atendre principalment als seus associats. Això provocava una utilització freqüent dels equipaments sanitaris francesos, sobretot en cas d'accident o malaltia greu, ja que aquests tenien una millor accessibilitat des de la Val (Saint Gaudens és a només 60 Km. de Vielha per bona carretera).
Espitau val d'aran

A aquesta situació de mancances s'afegia una assignació ineficient del personal sanitari, derivada de les fortes diferències de població entre els partits mèdics, encara agreuja des per la concentració de l'oferta turística al partit de Vielha. D'altre banda, l'estudi sanitari detectà la major incidència d'algunes malalties com el xarampió, la brucel·losi, el càncer femení, el goll endèmic, les malalties de transmissió hídrica, l'alcoholisme i els accidents.

Aquests problemes de salut esmentats són susceptibles de disminuir amb una correcta educació sanitària i mesures preventives. Basant-se en l'estudi esmentat, el PSVA apuntà un seguit de propostes en tots els camps amb incidència sobre la Salut Pública, les quals s'han anat realitzant al llarg d'aquests anys. L'atenció integrada dels individus i la comunitat que ha suposat l'aplicació del PSVA a significat això mateix un canvi d'actitud davant del concepte de salut, que esdevé quelcom més que l'absència de malaltia i l'assistència sanitària, ja que un Programa Sanitari té altres dimensions tant o més importants que els assistencials entre elles, la promoció de la salut, els serveis socials, el sanejament ambiental i l'educació sanitària, eixos fonamentals de les actuacions proposades.

Fruit d'aquesta voluntat, el PSVA inicià unes primeres mesures d'Educació Sanitària i Promoció de la Salut que es realitzaren mitjançant l'Estant Mòbil de Promoció de la Salut, l'estiu de 1983. S'engegà així mateix una campanya de prevenció i control de la càries dental en la població infantil, el seguiment de la qual ha permès dibuixar el mapa dental de tots els nens de la Val i aplicar les mesures correctives i preventives que es dissenyaren. L'actuació més visible ha estat la construcció d'un nou Hospital, inaugurat l'agost de 1985, on s'ha ubicat també el C.A.P. (Centre d'Assistència Primària). Això ha significat la reconversió de l'antic Hospital de Sant Antoni com a Residència per a la tercera edat i com a equipament per altres serveis d'assistència social.

La Quinta de Salut l'Aliança va ser encarregada per part del Departament de Sanitat i Seguretat Social de la gestió de l'Espitau Val d'Aran, integrat dins la X.H.U.P (Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública), col·laborant també en altres tasques del Programa. Anteriorment, l'assistència sanitària s'organitzava sobre la base de tres partits mèdics: Vielha, Bossòst i Les. La constitució de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Aran, delimitada l'agost de 1986 acabà amb aquesta divisió tradicional, integrant les actuacions del personal sanitari a nivell comarcal com a Equip d'Atenció Primària (EAP) i coordinant-les des del CAP. Això no significà, però, la desaparició dels consultoris municipals, els quals continuen essent punts d'assistència descentralitzada.

Actualment al CAP I, situat en el mateix edifici de l'Hospital, hi treballen els professionals de l'Equip d'Assistència Primària, juntament amb els especialistes de l'Hospital i els especialistes consultors que visiten periòdicament a l'Espitau Val d'Aran, aconseguint així una bona integració de tots els professionals en l'assistència dispensada, tant pel que fa a l'assistència primària com a l'assistència hospitalària. La posada en funcionament d'aquests serveis ha fet possible l'accés a l'assistència especialitzada de tota la població alhora que ha augmentat i millorat en relació a l'oferta existent fins a la implantació del PSVA.

El conjunt de recursos assistencials que suposen l'Espitau Val d'Aran amb la integració del CAP, que comparteix els serveis centrals del centre hospitalari, ha permès ampliar el seu àmbit d'actuació fins a l'Alta Ribagorça, tant per la vessant catalana com per l'Aragonesa. Pel que fa a l'atenció hospitalària, l'Espitau Val d'Aran situat a Vielha és al centre de referència per a la població aranesa, i també per a la població Ribagorçana; per nivells d'assistència superior és l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. En casos de màxima urgència es té concertat el servei amb l'Hospital de Saint Gaudens a França. L'Espitau Val d'Aran ès un hospital comarcal de nivell 1.

Llegir 3454 vegades Darrera modificació el Dimecres, 23 Gener 2019 09:19
Més en aquesta categoria: « Salutacions Avís Legal »

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Atenció! Aquest lloc fa servir cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Més Informació

Accepto

Cercar en la web

Política de Privacitat